China Mobile International Memulakan Pembinaan Pusat Data Guangdong-Hong Kong-Macao Kawasan Greater Bay Hong Kong Fo Tan

Pusat data baharu itu akan meletakkan asas kukuh bagi infrastruktur digital dan pintar di Kawasan Greater Bay sambil meningkatkan kedudukan Hong Kong sebagai hab global inovasi dan teknologi.

HONG KONG SAR - Jangkauan Media - 13 Disember 2021 - China Mobile International Limited (CMI) hari ini mengumumkan pembinaan Pusat Data China Mobile Guangdong-Hong Kong-Macao Kawasan Greater Bay Hong Kong Fo Tan (Pusat Data Fo Tan) sedang dijalankan. Kini dibina oleh CMI di Fo Tan, Hong Kong, dengan Tanah Besar sebagai daerah pedalaman, kemudahan baharu itu dijangka beroperasi pada 2025. Ia akan menjadi bahagian penting dalam kluster pusat data teras untuk GBA, berfungsi sebagai hab komunikasi antarabangsa untuk memudahkan ketersambungan global.

Pusat Data Fo Tan akan dipaut terus ke lima lagi pusat data teras binaan sendiri China Mobile di GBA dan disambung ke dunia melalui lima kabel dasar laut antarabangsa dan lima sistem kabel darat rentas sempadan teras. Infrastruktur baharu itu akan meningkatkan lagi nilai China Mobile dalam rangkaian pusat data milik sendiri, sumber ketersambungan rentas sempadan serta rangkaian 5G dan gentian optik tempatan.

Puan Carrie LAM, Ketua Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong (HKSAR), Encik SUN Xiangyi, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Ekonomi Pejabat Perhubungan Kerajaan Rakyat Pusat di Hong Kong SAR, Encik Alfred SIT, Setiausaha Inovasi dan Teknologi Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong (HKSAR), Cik JIN Ping, Naib Presiden Persatuan Perusahaan Cina Hong Kong, Encik WANG Yan, Pengerusi China Harbour Zhen Hua Engineering Company Limited, Dr. LI Feng, Pengerusi China Mobile International dan China Mobile Hong Kong, Encik Sean LEE, Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif China Mobile Hong Kong dan Encik SHEN Weizhong, Pengarah & Naib Presiden Eksekutif China Mobile International menghadiri majlis pecah tanah hari ini untuk menyaksikan detik penting bersama pemimpin perniagaan lain.

Di tengah-tengah ekonomi digital yang berkembang pesat, teknologi baharu muncul seperti 5G, pengkomputeran awan, kecerdasan buatan dan Internet industri memacu permintaan untuk perkhidmatan pusat data. Pasaran global untuk pusat data internet dijangka bernilai AS$143.4 bilion menjelang 2027[1], manakala pasaran pusat data China diramalkan melebihi CNY 320 bilion menjelang 2022[2]. Dengan Pusat Data Fo Tan baharu, CMI menyokong pembangunan Hong Kong dan memperkasakan peningkatan pintar GBA untuk menyediakan asas yang kukuh untuk pendigitalan di seluruh rantau ini.

"Pusat data ialah infrastruktur komunikasi penting untuk pembangunan ekonomi digital dan bandar pintar. Untuk mempromosikan Hong Kong menjadi hab pusat data yang cemerlang di rantau Asia-Pasifik, kerajaan HKSAR juga secara aktif memperkenalkan langkah keutamaan untuk pembangunan pusat data dalam beberapa tahun kebelakangan ini. China Mobile International telah melabur dalam tapak seluas 1 juta kaki persegi di Fo Tan. Kawasan tapak perindustrian yang luas menandakan pelaburan aktif dan keyakinan besar industri komunikasi, terutamanya dari China Mobile, dalam pembangunan perniagaan pusat data Hong Kong. Dengan sokongan negara, persekitaran perniagaan Hong Kong yang sangat baik dan penglibatan industri komunikasi kita, saya percaya Hong Kong akan mengorak langkah besar ke arah masa depan, kedua-dua inovasi dan industri komunikasi kita. Terima kasih kepada China Mobile kerana secara aktif menyatakan pendapat dan memberikan sokongan padu kepada pelbagai inovasi, teknologi dan dasar dan langkah telekomunikasi kerajaan," kata Puan Carrie Lam, Ketua Eksekutif HKSAR.

Encik YANG Jie, Pengerusi China Mobile menghantar ucapan tahniah untuk menandakan majlis pecah tanah, mengatakan bahawa syarikat itu melihat pembinaan Pusat Data Fo Tan di Hong Kong sebagai peluang untuk mempromosikan sepenuhnya infrastruktur baharu, menyepadukan lebih banyak elemen baharu dan merangsang momentum baharu untuk membantu meningkatkan status Hong Kong sebagai hab maklumat antarabangsa dan menyokong pembangunan pesat ekonomi digital di Kawasan Greater Bay Guangdong-Hong Kong-Macao.

"China Mobile memberi penekanan yang besar kepada pembangunan dan haluan masa hadapan Hong Kong. Kami komited untuk meningkatkan status Hong Kong sebagai hab maklumat antarabangsa dan mempromosikan integrasi 5G ke dalam pelbagai industri Hong Kong. Majlis pecah tanah Pusat Data Fo Tan telah membuka lembaran baharu dalam sejarah China Mobile di Hong Kong. Pada masa hadapan, ia akan mengukuhkan lagi kelebihan 'infrastruktur baharu' Hong Kong, menambah lebih banyak kecerdasan digital kepada pembangunan ekonomi Hong Kong serta memberi sumbangan yang lebih besar kepada integrasi Hong Kong ke dalam pembangunan keseluruhan negara kita," kata Dr Li Feng, Pengerusi China Mobile International dan China Mobile Hong Kong.

Sejak penubuhannya di Hong Kong pada 2010, CMI telah meningkatkan penggunaan sumber rangkaiannya untuk memacu pendigitalan infrastruktur bandar itu. Berikutan pembukaan Pusat Rangkaian Global China Mobile di Tseung Kwan O, Hong Kong pada 2014, Pusat Data Fo Tan akan menjadi pusat data milik sendiri kedua yang dibina oleh CMI di Hong Kong. Kemudahan baharu itu akan menyediakan akses lancar kepada pengguna tempatan dan antarabangsa kepada perkhidmatan bersepadu "besar-besaran", merangkumi komunikasi 5G, awan, AI dan pengkomputeran Edge, serta teknologi termaju lain, meningkatkan kedudukan Hong Kong sebagai hab global inovasi dan teknologi.

CMI terus mempercepatkan pembangunan Rangkaian Pintar global, memanfaatkan sistem kabel dasar laut dan daratan yang luas, Points-of-Presence (PoPs) dan pusat data internet. CMI kini mempunyai empat pusat data milik sendiri: Pusat Rangkaian Global di Hong Kong, Pusat Data Singapura, Pusat Data London dan Pusat Data Frankfurt. Ia mempunyai lebih 70 sumber kabel darat dan dasar laut di seluruh dunia, dengan jumlah lebar jalur penghantaran antarabangsa melebihi 100T dan 180+ PoP. Menggabungkan sumber ini, CMI menyediakan akses global dengan lebar jalur yang mencukupi, ketersambungan fleksibel dan perkhidmatan sehenti yang komprehensif, mempercepatkan pembangunan infrastruktur rangkaian di seluruh dunia.

CMI komited untuk membina sumber pusat data hijau peringkat teratas di Hong Kong. Oleh itu, ia menggunakan pendekatan rendah karbon untuk Pusat Data Fo Tan, yang akan mempunyai purata penarafan keberkesanan penggunaan kuasa (PUE) kurang daripada 1.3 dan jangka hayat yang dilanjutkan. Pusat data baharu itu akan dilengkapi dengan sistem AI untuk memaksimumkan kecekapan dalam enam bidang kritikal: Bahan & Sumber, Kecekapan Air, Kecekapan Tenaga, Tapak Lestari, Bangunan Pintar dan Pengangkutan dan Kualiti Alam Sekitar Dalaman. Pendekatan ini bertujuan untuk meneroka penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan untuk pusat data yang lebih hijau. Dengan tumpuan pada infrastruktur yang teguh, pengurangan impak kitaran hayat, kemampanan, penanaman hijau, tenaga boleh diperbaharui, teknologi AI dan pensijilan hijau, CMI meletakkan Pusat Data Fo Tan sebagai pusat data yang boleh dipercayai dan mesra alam serta peneraju industri. Pusat data baharu itu juga menyasarkan pensijilan bangunan hijau seperti BEAM Plus dan LEED Gold.

Direka bentuk mengikut piawaian pusat data Peringkat III antarabangsa, Pusat Data Fo Tan akan merangkumi keluasan lantai pembinaan seluas 103,660 meter persegi, menempatkan lebih 9,000 kabinet pelayan secara keseluruhan.

Majlis pecah tanah hari ini disertai dengan pameran yang menawarkan pandangan tentang rancangan utama CMI dari segi pembangunan rangkaian global dan Inisiatif "Belt and Road". Dengan usaha berterusan untuk mengembangkan infrastruktur rangkaiannya, CMI menyediakan perkhidmatan pusat data yang dipertingkatkan dan ketersambungan rangkaian khusus untuk pengguna di GBA. Pada masa hadapan, CMI akan terus memajukan kehadiran pusat data di seluruh dunia dan memanfaatkan sepenuhnya sinergi rangkaian sendiri untuk mencapai penumpuan dan ketangkasan yang cekap, menyediakan akses global dengan sambungan lebar jalur yang besar kepada rakan kongsi pembawa global, pelanggan perusahaan dan pengguna pengguna.

Tentang China Mobile International Limited

China Mobile International Limited (CMI) ialah anak syarikat milik penuh China Mobile, yang bertanggungjawab terutamanya untuk operasi perniagaan antarabangsa China Mobile. Untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat dalam pasaran telekomunikasi antarabangsa, China Mobile menubuhkan anak syarikat, CMI, pada Disember 2010. CMI kini mempunyai 70+ sumber kabel darat dan dasar laut di seluruh dunia, dengan jumlah lebar jalur penghantaran antarabangsa melebihi 100T, dan sejumlah lebih 180 PoP. Dengan Hong Kong, China sebagai pad pelancarnya, CMI telah mempercepatkan pembangunan IDC global dengan ketara, mewujudkan rangkaian yang kukuh untuk pengawanan pusat data. Memanfaatkan sokongan padu oleh China Mobile, CMI ialah rakan kongsi dipercayai yang menyediakan perkhidmatan dan penyelesaian telekom antarabangsa yang komprehensif kepada perusahaan antarabangsa, pembawa dan pengguna mudah alih. Berpusat di Hong Kong, China, CMI telah meluaskan jejaknya di 37 negara dan wilayah. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.cmi.chinamobile.com.

#ChinaMobileInternational

China Mobile International