Meneroka pasaran Forex: asas-asasnya

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 21 September 2022 - Setiap warga Malaysia keenam mengetahui tentang Forex sebelum ini. Walau bagaimanapun, beberapa persoalan tentangnya belum terjawab. Gambaran keseluruhan ini menggariskan asas pasaran kewangan dan menjawab kebimbangan tentang keselamatan yang seringkali dibangkitkan tentangnya.

What-is-Forex.jpeg

Menurut kajian OctaFX, hampir 80 peratus penduduk Malaysia yang bekerja kenal dengan pasaran Forex. Ini merangkumi lebih daripada 12 juta penduduk – melebihi lapan kali jumlah penduduk ibu negara. Kajian berskala besar penduduk Malaysia menunjukkan bilangan ketara penduduk yang terdiri daripada berbilang jantina, umur, dan pekerjaan melihat Forex sebagai satu alat pelaburan yang berpotensi. Dalam kaji selidik berkaitan, lebih daripada 4.7 juta orang mendakwa berdagang Forex secara aktif.

Namun, industri ini menimbulkan banyak persoalan yang belum berjawab. Mari mulakan dengan yang paling mendesak.

Definisi Forex

Dalam erti kata lain, Forex adalah bakul dinamik mengandungi mata wang asing dan pertukaran. Penerangan penuh dibaca sebagai ‘Pertukaran asing’ dan menempatkan proses pertukaran satu mata wang ke mata wang lain. Pasaran Pertukaran Asing tidak berpusat secara semula jadi. Ia hidup sepenuhnya dalam talian dan menggunakan pelbagai jenis negara, mata wang dan komoditi yang berbeza.

Pelakon Forex utama

Pelakon utama dalam industri Forex adalah tidak lain tidak bukan, broker itu sendiri, yang menyediakan perkhidmatan perdagangan dan pelanggannya terdiri daripada orang biasa. Juga, perkhidmatan Forex bergantung pada perhubungan penting dengan penyedia kecairan. Mereka berfungsi sebagai pengantara yang amat diperlukan untuk memberi trader akses ke pasaran Forex, menyediakan anggaran nilai paling tepat untuk mata wang yang didagangkan. Terdapat broker Global Forex dan tempatan – lebih besar capaian dan skop pengawalseliaan, lebih besar broker Forex.

Lesen yang dikeluarkan

Broker Global Forex beroperasi di banyak negara. Dan selalunya dibenarkan beroperasi secara global melalui pelbagai dokumen antarabangsa. Broker Forex (seperti OctaFX, IG, and AvaTrade) adalah syarikat perniagaan antarabangsa, dan dilengkapi dengan set dokumen pemerbadanan yang diperlukan, membenarkan ia untuk menawarkan perkhidmatan kewangan global kepada pelanggan di serata dunia.

Satu kelebihan penting bekerja sebagai broker Forex dikenali di peringkat global adalah keadaan perdagangan yang mereka ingin tawarkan dan dapatkan untuk pelanggan.mereka. Broker Global Forex mempunyai pelbagai instrumen yang ditawarkan dengan keadaan perdagangan dan pelaburan yang adil dan berdaya saing yang jika tidak menjadi kekurangan dalam pasaran pertukaran asing. Maka, peluang datang tidak akan dapat diperolehi di bawah keadaan lain.

Sebagaimana yang dibincangkan di atas, pemencaran untuk pasaran Forex adalah penting. Ia berfungsi – tanpa pengecualian – dalam talian dan menggunakan mata wang pelbagai rantau dan wilayah, mata wang kebangsaan, dan komoditi. Malah broker tempatan mesti menggunakan beberapa ciri dan kelebihan pasangan antarabangsa, seperti sistem pembayaran dan lain-lain perkhidmatan. Oleh demikian, ia tidak terhad untuk satu negara tertentu sahaja.

Perbezaan antara Forex dan pelaburan lain

Forex sering digunakan sebagai alternatif kepada banyak pelaburan konservatif, seperti emas, hartanah, bon korporat, dan lain-lain. Dalam Forex, trader boleh mendapat untung tidak mengira keadaan pasaran. Harga menjunam satu-satu instrumen hanyalah satu peluang untuk memendekkannya. Selain itu, terdapat ambang kemasukan rendah dan selalunya pulangan lebih cepat disebabkan masa nyata keadaan semula jadi pasaran. Tidak hairanlah Forex secara semula jadi menjadi pilihan popular untuk pelabur di serata dunia.

Broker Forex biasanya menyediakan pelbagai instrumen bukan Forex, daripada komoditi kepada mata wang kripto, yang membolehkan pelabur mempelbagai portfolio mereka dan menguruskan risiko dengan lebih berkesan.

Sekali lagi, Pertukaran Asing adalah terpencar namun, ia juga merupakan pasaran kewangan yang sangat mantap. Broker antarabangsa menarik pelanggan dari serata dunia, memberikan mereka peluang memasuki pasaran, yang kini didiami secara eksklusif oleh bank, dana, dan ahli kewangan. Terdapat kemahiran untuk belajar dan kuntungan biasa untuk diperoleh, malah meraih pendapatan berulang. Tetapi seperti mana-mana usaha yang sah untuk berkembang maju di pasaran kewangan, seseorang perlu bersedia untuk melatih kepakaran melalui pendidikan dan pembelajaran.

Hashtag: #OctaFX

OctaFX