Pasaran emas menunjukkan isyarat beli yang sangat jelas pada awal 2023Peningkatan permintaan barang kemas di China dan Malaysia akan menyebabkan emas melonjak melebihi $2,000 pada 2023.

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 22 Mac 2023 - 2022 merupakan tahun yang sukar bagi emas tetapi dalam tiga bulan terakhir tahun 2022, keadaan berubah secara radikal: kedudukan pendek bersih bagi emas adalah rendah; bank mula membeli emas ke dalam rizab pertukaran asing; Amerika Syarikat. ekonomi mula memberi isyarat kelembapan dalam inflasi yang menyumbang kepada kelembutan retorik Fed. Hasilnya, emas memperoleh momentum bulis dan bertambah 13% menjelang akhir tahun.

Caption

Buat masa ini, pasaran emas kelihatan seperti gambaran ribut yang sempurna di hadapan kita—dengan rali bulis yang kuat dan pembetulan bearis yang sederhana. Tetapi untuk merasa lebih yakin, para pelabur emas perlu menyelami spesifik dan mengkaji fundamental, seperti dinamik penawaran dan permintaan, faktor-faktor politik dan ekonomi yang penting.

Pakar-pakar di OctaFX meneliti data penawaran dan permintaan, serta mempertimbangkan faktor-faktor lain yang mempunyai kesan terhadap harga emas.

Pembelian oleh bank pusat adalah pemacu utama

Pada akhir tahun 2022, permintaan untuk emas meningkat sebanyak 18% kepada 4,741 tan. Pemacu utama pertumbuhan tersebut adalah pembelian besar oleh bank-bank pusat. Pada 2022, permintaan bank pusat ialah 1,136 tan (152% y/y), yang merupakan satu rekod (lihat gambar).

Caption
Gambar Permintaan bersih bank pusat dalam tan.

Sebab peningkatan permintaan oleh pihak bank pusat adalah dalam geopolitik dan berkait rapat dengan peristiwa-peristiwa yang berlaku di Eropah Timur. Semasa konflik tersebut, maklumat tentang pembekuan Perbendaharaan A.S. yang dibeli oleh Rusia muncul dalam medan maklumat. Fakta ini adalah duluan yang menunjukkan bahawa sistem tradisional rizab pertukaran asing tidak berfungsi. Oleh itu, agak logiklah yang bank-bank pusat dunia telah menyemak semula risiko: mereka mengurangkan syer A.S. Perbendaharaan dan wang tunai dolar memihak kepada emas fizikal.

Kar Yong Ang, seorang penganalisis pasaran kewangan di OctaFX, percaya bahawa 'disebabkan oleh ketegangan geopolitik yang berterusan dan sistem rizab pertukaran asing yang hampir tidak beroperasi, pembelian bank pusat akan kekal tinggi sepanjang 2023 pada 1,000–1,200 tan'.

Permintaan pelaburan—pemacu berpotensi untuk meningkatkan harga emas lebih tinggi

Pertumbuhan permintaan daripada bank pusat disahkan oleh peningkatan permintaan pelaburan, yang meningkat kepada 1,107 tan pada 2022 (+10% YoY) terutamanya disebabkan oleh minat yang lebih tinggi terhadap emas fizikal. Pada masa yang sama, pengeluaran daripada dana-dana emas diteruskan pada tahun 2022, tetapi lebih sederhana berbanding tahun 2021.

Caption
Gambar Aliran tahunan ETF emas (dalam tan).

Tidak ada penyertaan jelas bagi ETF emas global sejak dua tahun yang lalu. Tetapi kini situasinya berubah. Membandingkan aliran bulanan antara ETF bagi AS dan Eropah, nampaknya aliran keluar emas daripada ETF Eropah menutup aliran positif permulaan ke dalam ETF AS. Dinamik niaga hadapan mempunyai kesan yang ketara secara statistik pada aliran ETF dengan selang masa dua bulan. Berdasarkan pernyataan ini, kenaikan nilai emas sebanyak 13% pada Disember 2022—Januari 2023 masih belum terbenam dalam aliran semasa dan akan memberi kesan positif terhadap permintaan pelaburan dalam tempoh 1–3 bulan akan datang.

'Dengan memandang dinamik positif harga emas, permintaan yang semakin meningkat daripada ETF Amerika Utara (50% daripada pegangan dunia) dan ketiadaan kejutan inflasi serta dasar monetari yang lebih ringan, jumlah permintaan ETF akan berhenti daripada menjadi negatif dan menghampiri nilai mediannya untuk 12 tahun yang lepas, yang mencecah 124 tan menjelang akhir 2023 (vs -110 tan pada 2022),' ulas pakar OctaFX Gero Azrul.

Pembelian barang kemas di China mempunyai kesan yang ketara

Pembelian barang kemas, komponen permintaan terbesar, turun 3% kepada 2,086 tan pada tahun 2022. Penurunan ini disebabkan oleh kekurangan selera terutamanya daripada pasaran barang kemas China dan polisi sifar COVID—permintaan di China turun 15% kepada 598 tan (berbanding 699 tan pada 2021). Permintaan China untuk barang kemas emas menyumbang kepada satu pertiga daripada permintaan global.

Caption
Gambar Permintaan barang kemas di negara-negara terpilih (2022).

Pada masa ini, penyekat utama masalah pemulihan kitaran industri yang berkaitan dengan sekatan COVID telah hilang—pada awal 2023, kerajaan China mengumumkan pemansuhan dasar sifar COVID.

Faktor tambahan yang memihak kepada pertumbuhan permintaan APAC ialah permintaan yang semakin meningkat dalam pasaran tempatan. Oleh itu, permintaan barang kemas di Malaysia meningkat sebanyak 24%, Singapura sebanyak 30%, dan Vietnam sebanyak 51%. Malah, kitaran perniagaan di APAC sedang bergerak ke dalam ke kitaran awal di mana syarikat perlombongan emas (sektor bahan) berkembang secara sederhana dalam selang 1–2 tahun.

Dalam hal ini, Kar Yong Ang menjangkakan pemulihan ekonomi di China dan RRC khususnya akan meningkatkan permintaan pada 2023 sebanyak 17% tahun ke tahun (sehingga 700 tan).

Bekalan emas stabil selama bertahun-tahun

Secara keseluruhan, bekalan emas menunjukkan gambaran yang agak stabil. Malah gangguan rantaian bekalan dan geopolitik pada 2020–2022 tidak mempunyai kesan yang ketara secara statistik. Kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) dalam tempoh 13 tahun yang lalu ialah 2.1%. Bekalan emas meningkat sebanyak 2% pada tahun 2022 kepada 4,755 tan metrik, menghampiri kemuncaknya pada tahun 2018.

Kos peluang dan ketidakpastian adalah faktor utama bagi emas pada tahun 2023

Selain daripada maklumat di atas, para pelabur perlu mempertimbangkan empat kumpulan faktor-faktor asas tambahan: pengembangan ekonomi; risiko dan ketidakpastian; kos peluang; momentum / impuls.

Dari perspektif makro, sebahagian besar prestasi terakhir boleh dikaitkan dengan kos peluang (dolar AS yang lebih lemah, diikuti dengan penurunan hasil 10 tahun Perbendaharaan AS).

Kesimpulan:
  • Menurut perkiraan pakar OctaFX, jumlah permintaan emas fizikal pada 2023 akan meningkat sebanyak 6.3% kepada lebih 5,000 tan (berbanding 4,740 tan pada 2022).
  • Harga emas mempunyai trend menaik disebabkan faktor kos peluang—di tengah-tengah kelemahan berterusan dolar dan penurunan sederhana dalam hasil 10 tahun Perbendaharaan AS.
  • Sokongan yang sangat kuat untuk sebut harga emas pada tahun 2023 akan disebabkan oleh faktor risiko dan ketidakpastian, yang akan ketara dalam peningkatan permintaan untuk emas fizikal daripada bank-bank pusat.
  • Kesemua pemacu ini membenarkan ramalan harga emas melebihi $2,000/oz menjelang akhir 2023, yang sepadan dengan potensi peningkatan sebanyak +8.3% pada masa penulisan.Hashtag: #OctaFX

發行人全權負責本公告的內容
Tentang OctaFX
Tentang OctaFX
adalah broker antarabangsa yang telah menyediakan perkhidmatan dagangan dalam talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses tanpa-komisen ke pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah sedia digunakan oleh pelanggan dari 180 negara yang telah membuka lebih daripada 21 juta akaun dagangan. Pendidikan webinar percuma, artikel, dan alat analisis yang disediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat terbabit dalam jaringan komprehensif kebajikan dan kemanusiaan, termasuk menambah baik infrastruktur pendidikan dan projek bantuan bernotis singkat untuk membantu komuniti tempatan.

Di rantau APAC, OctaFX juga telah memenangi anugerah 'Broker Forex Malaysia Terbaik 2022' dan anugerah 'Broker Global Asia Terbaik 2022' masing-masing daripada Global Banking and Finance Review dan International Business Magazine.
來源:

OctaFX

類別:

Finance

發佈於

22 Mar 2023

過去的新聞稿

更多
#Digital Currency #Business

13 May 2024

Octa insights on Bitcoin: a financial revolution or a bubble

聯繫 Media OutReach Newswire

立即聯繫我們