Persekutuan Amerika Syarikat telah menaikkan kadar faedah walaupun krisis perbankan masih berterusan  • Pada 22 Mac 2023, hari Rabu yang lalu, Rizab Persekutuan meneruskan perjuangan mereka menentang inflasi dan sekali lagi menaikkan kadar faedah sebanyak 0.25%. Langkah tersebut telah menimbulkan kebimbangan kerana krisis perbankan sekarang ini berlaku kerana kenaikan kadar faedah.

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 28 Mac 2023 - Setakat ini, strategi Rizab Persekutuan (Federal) yang telah berjaya untuk memerangi inflasi adalah dengan menaikkan kadar utama dan mengurangkan penyata imbangan. Ini memberi impak negatif kepada nilai A.S. Bon-bon perbendaharaan dan sekuriti lain, merupakan sumber modal penting bagi kebanyakan bank di A.S. bank-bank. Bank Silicon Valley adalah bank pertama yang gagal—ia terpaksa menjual bon-bon dengan harga yang lebih murah dengan segera dengan kerugian yang ketara, yang seterusnya membawa kepada krisis kecairan dan akhirnya keruntuhan. Ini diikuti dengan Signature Bank dan Credit Suisse, yang terpaksa dijual, dan First Republic, yang menerima bantuan.

A.S. Rizab Persekutuan mengakui kesilapannya dan telah mengambil langkah kecemasan untuk menyokong sistem perbankan. Ia menyediakan pencairan $303 bilion kepada bank melalui Tingkap Diskaun dan Program Pembiayaan Jangka Bank (BFTP), dengan itu mengekang krisis perbankan di dalam negara.

Krisis itu juga merebak ke zon euro, dengan kegagalan Credit Suisse selepas beroperasi selama 166 tahun. Untuk mengelakkan keruntuhan sepenuhnya, Swiss National Bank (SNB) membuka saluran kredit untuk Credit Suisse, yang membolehkannya mengambil pinjaman sebanyak $53.7 bilion dan terus bertahan. Namun, akhirnya gagal terus.

Hanya beberapa jam selepas membuka talian kredit, Presiden Bank Pusat Eropah (ECB) Christine Lagarde mengumumkan kenaikan kadar, dengan penggandaan sebanyak 50 poin asas dalam suatu mesyuarat yang telah dijadualkan. Walaupun para pelabur melihat keadaan ini sebagai isyarat positif bagi kestabilan ekonomi di Eropah, keputusan kenaikan kadar tersebut seperti tergesa-gesa dan berpotensi membawa kepada kenaikan kadar yang agresif oleh Fed.

Pada mesyuarat Rabu lalu, Fed menunjukkan kekangan kendiri yang hebat dengan mematuhi garis dasarnya dan menaikkan kadar utama sebanyak 25 poin asas, sambil meninjau untuk mengurangkan lagi penyata imbangan. Siaran akhbar mengenai situasi dengan bank menyatakan perkara berikut:

A.S. sistem perbankan adalah kukuh dan berdaya tahan. Perkembangan terkini berkemungkinan mengakibatkan syarat kredit yang lebih ketat bagi isi rumah dan perniagaan serta mempengaruhi aktiviti ekonomi, pengambilan pekerja dan inflasi. Tahap kesan impak ini tidak ada kepastian. Jawatankuasa akan terus memberikan perhatian yang tinggi terhadap risiko inflasi.'

Jerome Powell melaporkan keperluan untuk teruskan pengurangan dalam penyata imbangan. Mengulas mengenai isu itu, penganalisis pasaran kewangan OctaFX Kar Yong Ang berkata: 'Fed patut dipuji kerana tidak redha kepada tekanan pasaran dan mengekalkan laluan untuk menyekat inflasi. Ini adalah langkah penting yang akan membantu mereka mengekang inflasi dan mungkin juga mengelakkan kegawatan.'

Bagaimanapun, terdapat isyarat dovish dalam plot titik Fed, termasuk pemotongan kadar sebanyak 75 poin asas pada tahun depan. Melihat hanya pada aliran mudah tunai yang semakin pesat, pasaran mentafsirkan ia sebagai akhiran kitaran dasar monetari yang mengetatkan, dengan pertaruhan pasaran swap yang mana kadar faedah A.S. kadar faedah akan jatuh kepada 4.19% pada akhir tahun ini.

Sektor perbankan sedang menghadapi risiko yang besar, dan perjuangan para pengawal selia menentang inflasi boleh menjadikannya lebih tidak stabil, dengan akhirnya mengheret seluruh ekonomi ke bawah rantaian dan berpotensi menyebabkan kemelesetan global. Hanya masa yang akan menentukan jika situasi ini akan berlaku.Hashtag: #OctaFX

發行人全權負責本公告的內容
Tentang OctaFX
Tentang OctaFX
adalah broker antarabangsa yang telah menyediakan perkhidmatan dagangan atas talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses tanpa komisen kepada pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah digunakan oleh klien dari 180 negara dengan lebih daripada 21 juta akaun dagangan. Pendidikan webinar percuma, artikel, dan alatan analisis yang disediakan membantu klien mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat juga terlibat dalam rangkaian komprehensif inisiatif amal dan kemanusiaan, termasuk pembaharuan terkini dalam infrastruktur pendidikan dan projek bantuan segera yang menyokong komuniti tempatan.

OctaFX juga telah memenangi lebih daripada 60 anugerah sejak penubuhannya, termasuk anugerah 'Broker Global Dalam Talian Terbaik 2022' daripada World Business Outlook dan anugerah 'Broker Global Asia Terbaik 2022' daripada International Business Magazine.
來源:

OctaFX

類別:

CryptoCurrencies

發佈於

28 Mar 2023

過去的新聞稿

更多

聯繫 Media OutReach Newswire

立即聯繫我們